Retail

HTMLCode

Project: Ballantynes Redevelopment

Entrant

Naylor Love Canterbury Ltd

Project Partners

AECOM New Zealand Ltd (PQS/Project Management), Peddlethorp (Architect/Designer), Ruamoko Solutions (Engineer)

Owned By

J Ballantynes & Co Ltd

Ballantynes in Christchurch has recently undergone a major redevelopment to replace space they lost in the Canterbury earthquakes, and now all retail offerings are under one roof. The project started with a major demolition job of the back part of the store and the old basement, then building the new basement began. This was a challenging and technical process, with a high-water table, ground contamination, archaeological finds, and unexpected soft spots to contend with, and the foundations of four neighboring buildings to support and remediate. The flexibility of the space is a major standout, as well as the cohesive visual and physical links to the existing building. The harvesting of natural light provides the space with warmth and a connection to our wider environment.

Project: New World Three Parks

Entrant

Naylor Love Central Otago Ltd

Project Partners

McCoy Wixon Architects (Architect/Designer), Naylor Love Central Otago Ltd (Construction Company)

Owned By

Foodstuffs South Island Limited

The New World supermarket in Wanaka’s Three Parks development has an expansive 4,500m² floor plan, including a mezzanine floor and high-level suspended ceilings. The building is predominantly structural steel frame construction with pre-cast concrete paneling and glazed elevations. A post-tensioned floor slab, 2800m2 in floor area, was successfully poured in a single pour over 24 hours without control joints. Limited resources available in Wanaka meant that this required meticulous planning, but it resulted in an exceptional finish on the polished salt and pepper grind floor, installed without a single control joint. A nine-meter seismically restrained suspended ceiling conceals services to shoppers on the market floor creating a sophisticated shopping experience.

Project: Naylor Love Galleria Sylvia Park

Entrant

Naylor Love

Project Partners

Buchan Group (Architect/Designer), Naylor Love (Construction Company), Pragmatix Limited (Engineer)

Owned By

Naylor Love

The Galleria is an 18,000m² new shopping level built right on top of Sylvia Park shopping centre. The structure is a steel system clad in Kingspan and ACM panels. Additional strengthening was required to support the new level, which was completed by installing additional piles and shear walls within operational tenancies on the ground floor. Most of the strengthening work was completed at night, with the areas cleaned, inspected, and ready for business each morning. To overcome logistical constraints while working over a live environment, Naylor Love introduced new void openings into the existing mall without the public being consciously aware of the construction works above.

Project: ANZ Newmarket

Entrant

ASC Architects

Project Partners

Alaska Construction + Interiors Limited (Construction Company), ASC Architects (Architect/Designer), Beca (Engineer), Pedersen Read Security Ltd (Security Consultant), RCP (Project Manager)

This project required the design and construction of a new ANZ Branch fit-out as part of the new Westfield Mall in Newmarket, Auckland. Lighting and fixed joinery elements were successfully designed and incorporated to accentuate the shopfront and interior spaces. The need for environmentally sustainable design solutions was regarded as a critical requirement by the project team who recognise the need to select sustainable materials. Westfield Newmarket Shopping Centre was under construction at the time of the fit-out, resulting in challenges, such as the tenancy handover being only partially ready, with roof deck waterproofing still incomplete. Visibility was a key requirement for the client, this was achieved by a visually impactful shopfront and interior elements which successfully balance visibility with the client’s operational efficiency and security requirements.

Project: Tauranga Crossing (Stage 2)

Entrant

Hawkins 2017 Ltd

Project Partners

BCD Group (Engineer), Hawkins 2017 Ltd (Construction Company), TSA Management (Xigo) (Project Manager), Warren and Mahoney (Architect/Designer)

Designed by Warren and Mahoney and constructed by Hawkins, Tauranga Crossing has been created with the region’s celebrated climate and lifestyle in mind. At the heart of the complex is the entertainment and leisure precinct, spanning over two floors. A contemporary food and beverage area on the upper level features a range of restaurants. Situated adjacent is the new Event Cinema complex (with fit-out designed by Ignite Architects) with six theatres of over 1,000 seats, including the first purpose-built Vmax in the country which offers a fully immersive experience. When issues in the ground were discovered, the team worked with the client to find a ground improvement solution. Hawkins worked closely with both the client and subcontractor to implement stone columns, a solution that was within budget and allowed the project to continue as planned.

Project: Spotlight

Entrant

Calder Stewart Construction

Project Partners

Calder Stewart Construction (Construction Company), Gravitas Consulting (Architect/Designer), Rawlinsons (Client Project Manager), TM Consultants Ltd (Engineer)

Owned By

SPG Properties Limited

Due to the functional requirement to maximise tenancy space, the Spotlight façade design incorporates vertical colour elements to break up the ‘box’ shape while the level one windows were designed to assist with providing human scale for the building. The materials selected for this building were considered both for their aesthetic and durability. There was also care taken to recycle all timber, metal, polystyrene, concrete, and general waste separately for the duration of the project. It was evident that there was a very good working relationship between the client’s design and project team and the Calder Stewart commercial and construction team. A key challenge was the desired opening date of December 2019 specified by the owner to capitalise on the prime retail trading Christmas period.

Project: International Departures Aelia Duty Free Store and Retail Redevelopment

Entrant

Accent Construction

Project Partners

Accent Construction (Construction Company), Accent Construction Interiors Ltd (Construction Company), BVT Engineering (Engineer), Christchurch International Airport (Building Owners Representative), Cosgroves Limited (Engineer), Hierarchy Group (Architect/Designer), Powell Fenick (Engineer), Savills New Zealand (Building Owners Representative)

Owned By

Lagardere Travel Retail

The objective of this redevelopment was to transform the Christchurch international departures retail space, including a new duty-free store, three specialty stores, a bar, and a café. Design cues for the space were taken from well-known features of Christchurch and the South Island to create a strong ‘sense of place’. The build had to be delivered in a high-security live environment across four stages to enable the main duty-free store to continue to trade. This project was a great example of what can be achieved when high trust and collaboration across all parties is made a priority within a team build operation.

Project: Wang supermarket development

Entrant

THE DESIGNFIRE

Project Partners

Statesman projects (Construction Company), The Designfire Architects and Engineers Ltd (Architect/Designer)

The Wang supermarket is an iconic commercial property in the Rosedale business district in Auckland. The development has a simple form retail building that reflects the modern, premium, and fresh Asian grocery company image of Wang. The design provided a simple architectural form with modern, elegant aesthetics outlook and a high ceiling level shopping environment. Painted concrete precast panels with a groove cut pattern along with light colour weatherboards were used to create a modern exterior look with elegant decoration details. The high roof with louvres and unframed clear glass highlights the position of the main entrance. The building form has been considered to minimise cut and wastes for cladding and materials, yet varied elevation design elements make the building visually interesting.