Spec Advisor Education Project

HTMLCode

Project: Waimarie Building

Entrant

Leighs Construction

Project Partners

Beca (Engineer), Lab-works Architecture (Architect/Designer), Leighs Construction (Construction Company), Rider Levett Bucknall (Quantity Surveyor), The Building Intelligence Group (Project Manager), Warren & Mahoney (Architect/Designer)

Owned By

Lincoln University

The Waimarie Building, a flagship science facility for Lincoln University in Canterbury, was masterfully executed by Leighs Construction. This three-story facility houses the University's Department of Pest Management and Conservation and Department of Soil and Physical Sciences. It represents a significant advancement in educational infrastructure, with state-of-the-art laboratories. Notably, the new building incorporates significant sustainable features, including solar arrays, ground-sourced heating and cooling systems, and rainwater-fed toilets. The use of locally sourced materials and the integration of seismic damping devices further highlight the project's innovative approach to sustainable construction.

Project: Massey University Albany Innovation Complex

Entrant

Southbase Construction

Project Partners

Aquaheat New Zealand Limited (Engineer), Athfield Architects (Architect/Designer), Norman Disney & Young (Engineer), Southbase Construction (Construction Company)

Owned By

Massey University

The Massey University Albany Innovation Complex is Auckland's cutting-edge educational research facility. The four-level complex, consists of 220 rooms and spaces, integrating advanced laboratories and modern teaching technology to foster innovation and research. The project entailed creating multiple specialist laboratories tailored to specific user requirements, demanding agility and close collaboration with clients and end-users. Emphasising energy efficiency, the building's design includes a 360-degree curtain wall facade, offering superior thermal behaviour and simplified maintenance, this is also coupled with an efficient heating/cooling system designed by Aquaheat (an HVAC and mechanical services solutions provider).

Project: Pinehurst Theatre & College 5

Entrant

Fat Parrot Architecture

Project Partners

Aspec Construction (Construction Company), Bladon Bronka Acoustics (Acoustic Consultant), EDC Engineering Design Consultants (Engineer), Fat Parrot Architecture (Architect/Designer), Halogen Audio (Engineer), Lawrence Jones Partners Ltd (Engineer), Milne Project Management (Project Manager), MSC Consulting Engineers (Engineer), Nelligan Consulting Engineers (Engineer)

Owned By

Pinehurst School

The new Theatre and College 5 building at Pinehurst School was an ambitious project by Fat Parrot Architecture, as the main auditorium and performance space needed to align with the school’s overarching design philosophy of creating interconnected and functional spaces. An elegant but practical focal point, the building's forms and material palette harmonise with the existing campus environment. The project stands out for its exceptional teamwork, innovative solutions, and bespoke design elements. Notably, the project includes a photovoltaic solar system, serving as an energy-saving feature and an educational tool for the school.

Project: Mairehau High School Redevelopment

Entrant

Hawkins

Project Partners

Hawkins (Construction Company), Mairehau High School - Ministry of Education (Project Manager), WSP (Architect/Designer)

The redevelopment of Mairehau High School involved asbestos removal, demolition, construction of a new technology hub, and repair of the existing gym. Significant design upgrades were required when non-compliant structures were discovered, demanding quick and effective solutions from the construction team. The redevelopment, which took place during tight school break periods, required detailed planning and organisation. The project upgraded the school's facilities while also integrating cultural aspects, such as school-nominated Maori names, underscoring its alignment with the school's cultural and educational ethos. Sustainability measures included the reuse of existing furniture and gym equipment, recycling of construction materials, and integrating cut-down tree materials into the school environment.

Project: University of Waikato - The Pā

Entrant

Hawkins

Project Partners

Colliers Project Leaders (Project Manager), Hawkins (Construction Company)

Owned By

University of Waikato

The Pa at The University of Waikato, led by Hawkins, is an exemplary blend of cultural heritage and contemporary design. The vision of the project was to create a space that serves as a welcoming entrance to the campus, as well as a place for corporate functions, cultural teachings, and retail, including food services. A key feature of The Pa is the Wharenui, which stands at the heart of the complex. This central element is complemented by a blend of traditional and contemporary Maori artworks, narrating the story of the land's original forested state through a diverse mix of native timber, concrete, and steel. The project's architectural complexity is highlighted by its unique combination of curved elements and exposed surfaces, creating an aesthetically pleasing yet functional space.

Project: Waipapa Marae Maintenance Works - University of Auckland

Entrant

Kalmar Construction

Project Partners

Barnes Beagley Doherr (Quantity Surveyor), RTA STUDIO (Architect/Designer)

Owned By

University of Auckland

The refurbishment of the University of Auckland's Waipapa Marae, undertaken by Kalmar Construction, presented unique challenges and opportunities. The project included modernising the wharekai’s dining and shower facilities, creating a more accessible environment, and transforming storage areas into a carving workshop. This endeavour not only enhanced the marae's facilities but also strengthened its role as a cultural and communal cornerstone. The rejuvenation of Waipapa Marae wasn't just a physical transformation but a communal effort that fostered a deep sense of belonging and purpose among all involved. The restoration of the wood carvings and the introduction of specialist lighting and heating systems revitalised the space, making it a welcoming and functional venue for year-round use. The project demanded unwavering attention to the cultural significance of the site, ensuring all works respected and preserved its integrity.

Project: Bear Park Early Childcare Centre

Entrant

DPA Architects

Project Partners

All Season Builders (Construction Company), DPA Architects (Architect/Designer)

Owned By

Bear Park Hobsonville Limited

This project involved the design of a standalone extension to Bear Park Early Childcare Centre, located in a Category B heritage-listed building at Hobsonville Point. DPA Architects were commissioned to design the new addition having already been involved in the restoration and conversion of the 1930s building, which is a much-loved landmark. The structure of the new building allows the character of the neighbouring two-storey heritage home to retain its visual clarity, while also making subtle references to the design, without intruding on its heritage values. The project required a delicate balance between the active childcare environment and the construction site; this was achieved through a multi-stage consent process and meticulous planning during extended lockdowns. The design successfully addresses numerous technical challenges, including the protection of a heritage Liquidambar tree.

Project: Macleans College

Entrant

Pacific Environments Architects

Project Partners

C3 Construction (Construction Company), Pacific Environments NZ Ltd (Architect/Designer)

The Science and Technology development at Macleans College replaced outdated buildings with three new structures accommodating technology, science, and graphics. Key to the design was the use of external structural elements, allowing for easy reconfiguration of internal walls. The minimisation of fixed furniture allows dynamic use of the space, and state-of-the-art equipment like welding bays and dust extract systems have been seamlessly integrated into the building fabric. A defining feature of the project is the emphasis on natural ventilation, evident in the buildings' distinctive roof designs. High ceilings, operable windows, roof-level fans, and CO2 sensors promote air circulation and maintain optimal indoor air quality. This design approach, combined with high insulation levels and energy-efficient windows, underscores the project's commitment to sustainability.

Project: Whangārei Boys' High School

Entrant

ASC Architects

Project Partners

ASC Architects (Architect/Designer), Leighs Construction (Construction Company)

Owned By

Ministry of Education

The Whangarei Boys' High School redevelopment project provides a state-of-the-art educational facility and a beacon of biculturalism in the broader community. The project’s success is a testament to the power of collaboration between architects, construction teams, Iwi, and the community. A vital feature of this redevelopment was the significant input from Mana Whenua, Ngati Kahu o Torongare and Te Parawhau. Their involvement ensured that the design and construction honoured Maori learning principles and provided a welcoming entrance by Tikanga. This approach enriched the school's educational environment and strengthened its role as a community hub, offering facilities like the relocated Whare and Hall for public events.

Project: Manawa Manaaki - Kristin School Welcome Centre

Entrant

N Cole Construction

Project Partners

Kwanto (Project Manager/Quantity Surveyor), Markplan Consulting (Engineer), N Cole Construction (Construction Company), Smith Architects (Architect/Designer)

Owned By

Kristin School Charitable Trust

The construction of the Manawa Manaaki Welcome Centre at Kristin School in Auckland exemplifies architectural complexity and craftsmanship. Manawa Manaaki serves as both the junior school welcome area and staffroom facility, showcasing innovative design, collaboration, and exceptional construction quality. The N Cole Construction team faced several challenges, including the complex design and detailing of the roof structure, as well as operating in a live school environment. Strict timeframes were imposed to avoid disruptions during key school operating hours. Despite navigating COVID-19 restrictions and lockdowns, the project achieved practical completion approximately one month ahead of schedule.

Project: Future Focus Early Learning Centre

Entrant

DLA Architects

Project Partners

DLA Architects (Architect/Designer), Livingstone Building (Construction Company)

Owned By

Future Focus

The Future Focus Early Learning Centre was prompted by the rapid subdivision development of Papamoa and the subsequent demand for high-quality early childhood facilities in the area. The project team had a vision for a centre that would offer a nurturing and inspiring environment, fostering the learning, growth, and care of the children, while also enriching their experiences through thoughtful design. Architecture form and scale were carefully considered to reflect an aesthetic that is sympathetic to a child’s view of the world. Environmental sustainability was integral to the project, with sustainable elements that double as educational tools incorporated throughout. From the ombre fishtail textured brick wall to the plywood wall and ceiling linings, the team’s skill is evident.

Project: Burnham School

Entrant

Cook Brothers Construction

Project Partners

Cook Brothers Construction (Construction Company), DDA Architects (Architect/Designer), Inovo Projects (Project Manager), Powell Fenwick (Engineer), Rider Levett Bucknall (Quantity Surveyor)

This renovation project at Burnham School involved the transformation of outdated classrooms into cutting-edge, innovative learning spaces. Navigating the complexities of working in a live environment, the Cook Brothers Construction team expertly minimised disruptions while prioritising safety. The challenge of material procurement during COVID-19, coupled with tight timeframes, necessitated resourcefulness and efficiency. This renovation significantly uplifted the school environment, increasing enrolments, and has created a sense of unity and belonging among students and staff. The comprehensive refurbishment of teaching spaces, breakout areas, and essential infrastructure updates has transformed the outdated areas into modern learning spaces.

Project: Wairarapa College (Tahu Hospitality / Food Technology Hub and Whare Āwhina Supported Learning Centre)

Entrant

Stephenson & Turner

Project Partners

Holmes Construction (Construction Company), Stephenson & Turner (Architect/Designer)

The Wairarapa College Tahu Hospitality/Food Technology Hub and Whare Awhina Supported Learning Centre project has been designed to foster a sense of place, identity, and belonging within the school environment. Offering state-of-the-art facilities to coincide with the college's existing architectural heritage, the project simultaneously addressing the needs of its diverse student body. The construction phase maintained a focus on safety and operational continuity for the bustling school campus, ensuring minimal disruption to the schools over 1,000 students and the broader community activities hosted on site.