Value Awards 2019

All projects will automatically be eligible for one of these awards based on their total project value.

• Commercial Project Under $2 million
• Commercial Project $2 – $5 million
• Commercial Project $5 – $15 million
• Commercial Project Over $15 million
H T M L Code
Value under $2 million

Project: Farmers Corner Toilet Pavilion

Entrant

Quaid Construction Co. Ltd

Project Partners

Architype (Architect/Designer), PTL (Engineer), Quaid Construction Co. Ltd (Construction Company)

Owned By

Farmers Corner Properties Ltd

Farmers' Corner is a tourist-focused retail and restaurant business which serves hundred of visitors to New Zealand every year. With the existing bathrooms in need of reburbishment, the owners made the decision to create a new building to house them outside of the main building. The brief was to design a unique 'experience centred' bathroom facility which would be 'up there' with the best bathroom facilities in the South Island. The building connects visitors to the rural landscape in which the building is located.

Judges comments

The client’s brief was quite simple – they wanted the best public toilet facility in the Southern Hemisphere. With no predetermined budget, the options to deliver this vision were endless.

  The project team used ground breaking timber engineering to form a fully exposed structural frame, which supported a sloping glass roof.

The exposed highly polished concrete floor slab was designed and installed to minimise cracking from the extensive services that were laid within. The walls were clad both internally and externally with Oamaru Stone.

Judges said that together these provide an iconic envelope to enclose the high-quality fixtures and fittings, including the large hand-crafted communal wash trough.

The major feature is the clear glass walls within the actual toilets, allowing unobstructed views out to the fields and neighbouring grazing alpacas. Judges said this certainly pushes the boundaries from what was traditionally expected.

Judges said that the result is a facility where a visit to the toilet has become a photo opportunity exceeding expectation.  This project definitely delivered upon the client’s brief.

 

H T M L Code
Value $2 - 5 million

Project: Rose Chapel

Entrant

DPA Architects

Project Partners

DPA Architects (Architect/Designer), Higgs Construction (Construction Company), WSP Opus (Engineer)

Just three days away from celebrating its 100th birthday, Christchurch's Rose Chapel was severely damaged by the February 2011 earthquake. The splendid rose window, for which it was named after, had collapsed leaving a gaping hole in the main façade. The complex restoration project involved reinstating fallen masonry, replacing structural brick walls with concrete versions, strengthening the roof and foundations, as well as tedious repairs to the stained glass windows. The unique opportunity also arose to restore and relocate the Regent’s staircase, which was saved following the hertiage building's demolition following the earthquake.

Judges comments

The Rose Chapel was three days away from celebrating its 100th birthday when the 2011 Christchurch earthquake struck. The damage was extensive and repair work took over two years to complete.

This complex restoration project involved reinstating fallen masonry, replacing structural brick walls with concrete versions, strengthening the roof and foundations, as well as intricate repairs to the stained-glass windows. The unique opportunity also arose to restore and relocate the Regent’s staircase, which was saved following the heritage building's demolition following the earthquake.

Judges were impressed with the project team’s workmanship, quality, attention to detail, and how committed they were to restore the Chapel back to its former glory. The judges say the Rose Chapel is an excellent example of the restoration that’s been taking place in Canterbury with the old stone churches. The build brings modern structural elements and embeds them into historic fabrics in a way that is respectful and allows the original building to shine.

 

H T M L Code
Value $5 -15 million

Project: Blanket Bay Villas

Entrant

Triple Star Management Ltd

Project Partners

Mason and Wales Architects (Architect/Designer), Triple Star Management (Construction Company)

The Blanket Bay Villa development is a contemporary, yet traditional gable design to match the existing Blanket Bay Lodge. Each living space is clearly defined by a gable end, with the largest of the gables delineating the central and communal ‘State Room’. The key construction feature of this building is the hardwood beams, all of which have been fabricated by carpenters. Other features of this high-end building include cedar-lined ceilings, precast chimney and significant amounts of local schist.

Judges comments

Blanket Bay’s most recent addition is a 650m2 villa, capable of accommodating either four individual groups or used as a stunning residential unit.

The build had several challenges, including an exposed location with challenging access. Judges were impressed with the use of preconstructed elements including precast concrete chimneys. The build also required significant cutting and filling to create the level building platform, as it was built on the side of a steep, elevated site overlooking Lake Wakatipu.

The choice of building materials was commended by the judges as the materials used were critical in ensuring that the quality of the build lasted and continues to impress for years to come. Construction waste was also minimised and off cuts were used to build furniture within the completed villa.

Judges say that this facility has been finished and furnished to the highest level of quality, and they were impressed with many features of the build.

The end result is a stunning facility which the entire project team can be extremely proud of.

 

H T M L Code
Value over $15 million

Project: Genesis Energy

Entrant

Foster Construction Limited

Project Partners

Edwards White Architects Limited (Architect/Designer), Foster Construction Limited (Construction Company), Foster Develop Limited (Developer)

Owned By

DV Bryant Trust

Genesis Energy operated from three locations within Hamilton, and were looking to consolidate into one building. The team worked together to create a solution for Genesis Energy as part of a development utilising an empty former Foodtown supermarket. The result was a fit-for-purpose modern office solution which changed the Hamilton City landscape on a prominent CBD location. The project involved construction innovation through the use of precast foundation beams to mitigate time.

Judges comments

 

Value over $15 million

Project: PWC Centre

Entrant

L T McGuinness Limited

Project Partners

Athfield Architects Limited (Architect/Designer), Dunning Thornton Consultants Ltd (Engineer), L T McGuinness Limited (Construction Company)

Owned By

Willis Bond & Co

The PwC Centre’s prominent position on Wellington’s waterfront posed one of its greatest challenges - it is on reclaimed land. A complex two-year construction programme included ground remediation and creation of an underground basement that was below the water line and susceptible to significant tidal movements. The structure and façade works were undertaken along with the base build and multiple tenant fit outs. The building is designed to be 180% of the New Building Standard. An innovation to help attain this high score is the use of Continuous Flight Augured Piling (CFA). It’s a foundation structure that is the first of its kind to be built in New Zealand.

Judges comments

This project had some early setbacks including project delays and challenging inherent ground conditions at the site. Despite this, L T McGuinness delivered a stunning, well balanced, award-winning five storey building at a prime Wellington waterfront location.

Judges were impressed with the PwC Centre base isolation foundation design, which is world-leading in terms of structural engineering design. The building has also met an NBS / Seismic rating of 180%.

The project team faced numerous challenges, including below sea level conditions, the installation of 1,200 Continuous Flight Augured piles (a first in NZ) and designing to a five Star Green rating.

Despite all the challenges, the building was completed on time, and within forecasted budgets. The completed building was a credit to all involved and shows how a team approach will always provide a winning result.